fbpx

Sicilija – prvi del

1. dan- 20.9.2018 – čet

Let – Benetke (Marco Polo) – Palermo.

V Palermu pristanemo okoli 21.00. Prevzamemo avto in se odpeljemo približno 20 minut zahodno od Palerma, kjer nas v apartma sprejme Giovanni. Ko razložimo prtljago, se odpravimo proti bližnjem mestu Balestrate. Sestradani iščemo restavracije in parkiramo pri prvi, ki je odprta. Restavracija se imenuje La Perla in glavna ponudba je morska hrana. Cene testenin in kalamarov se gibljejo od 8-10€, cene pijač pa so precej ugodne, saj je liter belega vina 6€, liter ustekleničene vode pa 1€. Po večerji se utrujeni vrnemo v apartma.

2. dan- 21.9.2018 – pet

Po prijetnem spancu, če izvzamemo komarje, se zbudimo v malce kislo jutro. Ugotovimo, da okolica našega apartmaja z zunanjim bazenom ni tako razkošna, kot smo predvidevali ponoči. Naš zunanji bazen ima namreč dno prekrito z zelenimi algami, na lestvi bazena pa leži mrtva ptica podobna sraki. Odpravimo se v bližnji Lidl po hrano kjer so cene celo malo nižje kot v Sloveniji. Po obedu se odpravimo raziskovat okolico. Prva postojanka je obmorsko mestece Castellammare del Golfo, ki spada pod regijo Trapani. Mesto je polno majhnih ulic in enosmernih cest in odločimo se, da si ga bomo raje ogledali iz razgledne točke na vrhu hriba, kamor pridemo z avtomobilom.

Nadaljujemo pot proti zahodu, proti mestu Erice, ki se nahaja na nadmorski višini 751m. Med vzpenjanjem na hrib Monte San Giuliano na poti v mesto Erice, se kar naenkrat zapeljemo v meglen dežni oblak. Vidljivosti praktično ni, zato pot nadaljujemo skozi ozke ulice, navzdol v pristaniško mesto Trapani. Mesto ima okoli 70.000 prebivalcev na površini kar 271 km². Ustavimo se na kavi in si ogledamo mesto solin in rib.

3. dan – 22.9.2018 – sob

Odpravimo se jugozahodno od našega apartmaja, proti majhnemu mestu z imenom Nuova Gibellina. Mesto je bilo leta 1968 porušeno v potresu, zato so 20 kilometrov stran vrhunski Italijanski umetniki in arhitekti skupaj zgradil novo mesto, polno zanimivih elementov.

Nadaljujemo pot in se ustavimo na čudoviti plaži z imenom Spiaggia di Capo San Marco. Na kratko se ustavimo še v ribiškem mestu Sciaccia, nato pa naprej do Agrigenta. Pred Agrigentom se želimo zapeljati še proti prelepi plaži, vendar je bila pot do tja v preslabem stanju za naš avto.

Naslednja postojanka je bila Scala dei Turchi. Gre za bel, izjemno fotogeničen klif, ki je postal prava turistična atrakcija v Agrigentu. Avto pustimo na vrhu klanca in se peš odpravimo navzdol, kar je hoje za približno 10 minut. Po plaži nadaljujemo pot proti klifu. Pred klifom pa nas ustavi ograja, in sledimo ostalim turistom, ki nadaljujejo po vodi. Voda je zelo motna zaradi mivke, zato je z vrvico označena »varna« pot, kjer ni večjega kamenja. Nekje nam sega tudi do pasu, zato fotoaparat dvignem nad glavo.